Nu leker livet för hjärtebarnet

SANDVIKEN Otto Enbarr, snart 1,5 år, visar fotografen sin spis och sin snickarbänk.
Han är helt återställd efter de två hjärtoperationer han genomgick för ett år sedan.

Otto Enbarr visar sin yxa, ett av favoritverktygen.

Otto Enbarr visar sin yxa, ett av favoritverktygen.
Fotograf: Jenny Lundberg

Otto Enbarr är nymornad efter middagsluren, men upptäcker snart hur kul det är trycka på kamerans knappar. Det enda som minner om hans svåra hjärtfel är operationsärret och att han får gå på ultraljudsundersökningar ibland.

– Senast var i augusti och nästa är i mars, berättar pappa Magnus Åström.

Läkarna vill följa när hjärtat växer, om det till exempel skulle uppstå ärrvävnad efter stygnen. Hittills syns inga förändringar.

GD berättade i februari i fjol om Otto Enbarrs operationer. Då var han pigg och hemma igen efter sjukhusvistelsen i Göteborg, men fick fortfarande mat via en sond.

Redan på BB i augusti 2009 upptäcktes att han hade hjärtfel, som visade sig vara allvarligt. Hjärtats kammare hade bytt plats, den med starkast muskler pumpade blod till lungorna och den med minst muskler pumpade ut blodet i kroppen i stället för tvärtom. Det kallas dubbeldiskordans och inte ens ett barn om året föds med det. Otto hade dessutom ett hål mellan kamrarna.

Med hjälp av Ottos egen vävnad ledde läkarna om blodet så att det hamnade i rätt kammare och tätade hålet, en operation på tio timmar som hans föräldrar efteråt fick veta inte gjorts tidigare i Sverige.

– Vi har fått se vilken bra sjukvård vi har. Vi är tacksamma för att de kan göra sådana här saker, säger Magnus Åström.

De är, som tur är, inte oroliga av sig, och var heller inte speciellt oroliga inför operationen.

– Vi litade på läkarna, säger han.

Dagen efter upptäcktes en förträngning och ett klämt kranskärl som det krävdes en omedelbar operation på fem timmar för att rätta till.

– Det var värre, säger Lotta Enbarr.

När hon ser tillbaka på sonens sjukdomstid tycker hon att det svåraste var när hon fick veta att operationen skulle skjutas upp. Den var bestämd till före jul men flyttades till den 24 januari 2010.

Hon visar en bok som de gjort om den här tiden.

– Den har hjälpt oss jättemycket. Vi fick bearbeta det direkt i text och bild.

Trots de komplicerade operationerna och att såret inte kunde sys ihop på flera dagar återhämtade sig Otto Enbarr snabbt.

– Mitt i alltihopa inser vi att vi var gravida, berättar Lotta Enbarr.

I midsomras blev Otto storebror till Albin, som föddes åtta veckor för tidigt. Han har inget hjärtfel, något som läkarna i Uppsala konstaterade med ett specialultraljud redan under graviditeten.

Hjärtfelet gjorde att Otto Enbarr tappade i vikt och fick börja sondmatas knappt två månader före operationen. Nu är två av favoritlekarna att laga mat vid dockspisen och hålla till vid snickarbänken. Snart är han i full färd med panna och kastrull medan lillebror fortsätter att sova middag.

Länk till Gävle dagblad: http://gd.se/nyheter/sandviken/1.2709820-nu-leker-livet-for-hjartebarnet

Johanna Åström