Tack brorsan!! ;)

90 ÅR. Arne Nyberg firar födelsedagen med barn och barnbarn.
FOTO: AGNE HÖRNESTIG

– Att gå i pension kändes egentligen bra, men att vara
”tärande” i 25 år… Man kan nog känna sig onyttig. Det är lång tid.
Det säger Arne Norberg som fyller 90 år i morgon.

Pigg och kry verkar han ändå vara trots sin aktningsvärda ålder. Kanske är det arbetet med skogens timmer under hela yrkeslivet som gett hon den grundkonditionen.
– Jag började jobba åt virkesmätarföreningen 1946 och var ute på fältet i 20 år. På vintern och sommaren jobbade jag åt flottningen, de hade sorteringsverk i Västerfjärden. De sista 17 åren jobbade vid virkesintaget i Obbola, säger han.
Naturen har alltid varit hans stora intresse även på fritiden. I skogarna runt omkring Stöcke där han bor har han satt upp och vårdat ett 100-tal fågelholkar där han kunnat följa bosättarnas liv under sina vandringar i skogen.
Har slutat jaga
– Jag har också jagat räv och älg, men det var länge sedan jag bestämde mig för att jag inte ska sitta på älgpass sedan jag fyllt 80, och det har jag inte gjort.
Han förklarar att man får inse att det är dags att sluta när kroppen inte vill röra sig lika snabbt längre.
Saknar du det?
– Både och. Men det är billigare att köpa älgkött än att jaga, trots att det är lättjagad mark och mycket älg. Om man inte köper kilovis blir det mycket billigare.
Fiske höll han på med till för två år sedan.
– Han jag fiskar med är sex år äldre än jag, då börjar det bli svårt. Sedan du väl sitter i båten är du kaxig, men du ska i och ur också.
Klarar hushållet
Numera tycker han att det känns säkrare att ha plan mark under fötterna. Det har han på den välklippta gräsmattan runt huset där han bott i drygt 50 år.
Han sköter trädgården själv och har nyligen tagit upp årets potatisskörd, medan morötterna får växa till sig ännu ett tag. Men själva huset som lyser vackert rött har en av sönerna nymålat i sommar. Själv vågar han sig inte upp på sådana ställningar längre.
Hushållssysslorna har han klarat bra även sedan hans hustru Göta gick bort 1992.
– Genom att jag hade för- och eftermiddagsskift lagade jag mat varannan vecka då jag kom hem klockan två. Hon jobbade i hemtjänsten och kom hem fyra-femtiden.
Tjuvstartar
Arne har haft VF sedan han gifte sig med Göta 1945. Att det blev just den tidningen förklarar han så här:
– Jag blev inbjuden till Folkets hus när jag var 16–17 år. Det var ett ungdomsmöte där två små stormän, Gösta Skoglund och Elof Lindberg pratade. Sedan var jag övertygad socialdemokrat. De pratade bra, säger han.
Födelsedagsfirandet vet han inte mycket om när vi träffas veckan innan han fyller.
– Där har jag ingen talan. Barn och barnbarn är spridda över hela landet. De tjuvstartar redan på lördag, sedan vet jag inte vad som händer.

Länk till Vf: http://www.folkbladet.nu/118287/2008/09/09/en-skogens-man-jubilerar

OBS! Efternamnet är fel, han hette Norberg i efternamn inte Nyberg.

Johanna Åström